Tuin Moes is een zelfoogsttuin volgens het CSA-principe: Community Supported Agriculture. Vertrouwen in elkaar en zorg voor mens en aarde vormen de basis. Aan het begin van het jaar koop je een oogstaandeel. Hiervoor mag je het hele seizoen verse groente komen oogsten en je deelt mee in de overvloed maar ook in de risico’s.
Met je bijdrage kunnen wij investeren in mest, compost, zaad en plantgoed en onszelf betalen voor het onderhoud van de tuin. Zo zijn wij zeker van een inkomen en jij van eerlijke, verse, onbespoten groente.
Op dit moment zitten we vol. Je kunt je hier inschrijven voor de wachtlijst. Zodra er plek is ontvang je bericht.
Zo werkt het:
– Je koopt een of meerdere oogstaandelen en je betaalt aan het begin van het seizoen zodat wij van start kunnen.
– Van één oogstaandeel kunnen 1 à 2 volwassenen gemiddeld 5 maaltijden per week eten. In het hoogseizoen wat meer, in het laagseizoen wat minder.
– Voor één oogstaandeel betaal je €350,- per jaar, ongeveer een tientje per week.
– Hiervoor kun je ongeveer van begin mei tot en met december verse groente komen oogsten. De precieze lengte van het seizoen is afhankelijk van het weer in voor- en najaar.
– We sturen elke week een bericht rond wat je precies kunt komen oogsten.
– Je mag oogsten in overeenstemming met het aantal oogstaandelen dat je hebt, zo veel als je nodig hebt en in gedachte houdend dat we de oogst delen met elkaar.
– Je mag komen oogsten wanneer je wilt, zeven dagen per week, tijdens daglicht.
– Je kunt zelf kiezen of je in één keer al je groenten komt oogsten, of dat je meerdere keren per week langs komt.
– Ga je op vakantie? Dan mag je buren of vrienden laten oogsten.
Waarom zou je meedoen?
– Elke week heerlijke verse groenten, waarvan je ook nog eens weet waar en hoe ze gegroeid zijn.
– We telen op een natuurlijke manier, zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest of genetisch gemodificeerde zaden.
– We doen zoveel mogelijk werk met de hand, om het plezier dat dat geeft, maar ook omdat de landbouw grootverbruiker is van fossiele brandstoffen en we liever groente met wat minder diesel telen.
– Je eet wat er op de plek waar je leeft, op dit moment in het seizoen, wil groeien. Gezond voor de aarde en misschien ook wel voor jezelf.
– Doordat je zelf oogst wat je nodig hebt wordt er zo min mogelijk verspild en er is op deze manier geen verpakkingsmateriaal of koeling nodig.
– Je maakt een eerlijke manier van ‘boeren’ mogelijk door zowel in de risico’s als in de overvloed te delen en onderdeel te zijn van een ‘systeem’ waarin zorg gedragen wordt voor de aarde en mensen.
Wat hebben we allemaal?
Je eet wat deze grond in dit seizoen te bieden heeft. Daarbinnen proberen we natuurlijk zo veel mogelijk variatie aan te bieden. Denk aan tuinbonen, peultjes, sugarsnaps, bonen, verschillende soorten sla, spinazie, bietjes, rode kool, boerenkool, palmkool, broccoli, paksoi, aardappels, tomaten, komkommers, paprika, peper, courgette, aubergine, pompoen, wortel, pastinaak, venkel, suikermais, uien, prei, knoflook en verschillende kruiden.
Naast de zelfoogsttuin telen we ook voor een restaurant, daardoor zullen er, voor wie dat leuk vindt, ook af en toe wat minder bekende groenten te proberen zijn zoals bijvoorbeeld eeuwig moes of haverwortel.
Voor het seizoen 2022 zitten we vol. Je kunt je inschrijven voor de wachtlijst van 2023.